Eu-päätöksenteko

EU:n päätöksenteko

 
Kuva: 12PO Atte Rönkä
EU:n päätöksenteko
12PO Atte Rönkä - lauantai, 22 marraskuu 2014, 16:06
 

EU:n päätöksenteko on monimutkainen prosessi, jossa joudutaan ottamaan kaikkien jäsenmaiden mielipide huomioon, sillä jokaiselta jäsenmaalta on omat edustajansa parlamentissa. On hyvä asia, että EU:ssa päätökset syntyvät suht hitaasti, koska se yleensä tuo miellyttävemmän tuloksen. Toisaalta jos päädytään kompromissiin niin se ei välttämättä ole kenellekkään mieleen.

Kuva: 12SJO Ville Tiikkoja
Re: EU:n päätöksenteko
12SJO Ville Tiikkoja - sunnuntai, 23 marraskuu 2014, 21:23
 

Eu:n päätöksenteko tavallisen kansalaisen näkökulmasta melko monimutkaista, sillä ensinnäkin päätöksentekotapoja on useita mikä saattaa vaikeuttaa hahmottamaan toimielinten välistä tehtävänjakoa, eikä kansalaiset aina ymmärrä kuka heitä edustaa unionissa. On kuitenkin otettava huomioon että päätökset koskevat lukuisia valtioita ja laajaa maantieteellistä aluetta, joten on hyvä että asioita pyöritellään ja mietitään useilla tahoilla. Mielestäni Eu on onnistunutkin luomaan varsin toimivat toimielimet, mutta kuitenkin olen eri mieltä siitä missä suhteessa valta tulisi jakaa. Parlamentin valtaa tulisi mielestäni lisätä entisestään ja nostaisin sen Euroopan unionin neuvoston ohi ylimpänä päätöselimenä. Minulle on myös jäänyt sellainen kuva että työskentely( erityisesti komissiossa) tapahtuu varsin piilossa, joten toivoisin avoimuutta joka lähentäisi kuilua kansalaisten ja komission välillä.

Kuva: 12SJO Elina Isokangas
Re: EU:n päätöksenteko
12SJO Elina Isokangas - sunnuntai, 23 marraskuu 2014, 22:29
 

Mielestäni päätöksenteko EU:ssa tuntuu hieman monimutkaiselta, koska päätöselimiä on niin monta ja niiden tehtävät tuntuvat olevan osittain päällekkäisiä. Suurin osa kansasta ei ymmärrä eikä halua vaivautua perehtymään EU:n päätösentekoon. EU:n päätöksiä käsitellään mediassa usein negatiivisesti. "Älyttömät päätökset", kuten kurkkudirektiivi ja hehkulamppujen valmistuksen lopettaminen saavat paljon julkisuutta, mutta hyvistä ja kansalaisten elämää parantavista päätöksistä mediassa ei juurikaan puhuta. Näin kansalaisille saattaa syntyä negatiivinen kuva EU:n päätöksenteosta. Täytyisi myös muistaa, että Suomenkin edustajat ovat olleet mukana tekemässä päätöksiä, jotka monen kansalaisen mielestä ovat älyttömiä ja kohdistuvat epäolennaisiin asioihin.

Kuva: 12NUR Petra Kukonlehto
Re: EU:n päätöksenteko
12NUR Petra Kukonlehto - maanantai, 24 marraskuu 2014, 22:45
 

Täytyi lukea kirjasta päätöksenteko kappale kaksi kertaa ennen kuin sisäistin asiat edes jotenkin, sen verran sekavalta se aluksi vaikutti. Varsinkin tavallinen lainsäätämisjärjestys tuntui hieman monimutkaiselta kun asia vaihteli ministerineuvoston ja parlamentin välillä niin tiheään tahtiin. Oikeastaanhan se on ihan hyvä asia varmistaa ennen laen voimaan astumista, että mahdollisimman moni asia on otettu huomioon ja suurin osa sitä kannattaa. Itselläni ministerineuvoston ja parlamentin perustehtävät ovat hallussa, mutta näissä erilaisissa menettelyissä saattaa vielä välillä mennä sekaisin, että kuka tekee mitä ja missä vaiheessa. Mielestäni EU on ainakin tuntunut saaneen yllättävän hyvin asiat rullaamaan. Ottaen huomioon, että jäsenmaita on 28 ja parlamentaarikkoja huimat 751. Erilaisia valiokuntia ja ryhmiäkin on ties kuinka monia. Ville kommentoi tuossa ylempänä, että hänen mielestään parlamentin tulisi saada hieman enemmän päätösvaltaa. Olen asiasta samaa mieltä, koska juuri he edustavat kansalaisia.

 

Kuva: Kirsi Järvenpää
Re: EU:n päätöksenteko
Kirsi Järvenpää - torstai, 27 marraskuu 2014, 13:46
 

Kivaa pohdintaa kaikilla!