Euroopan unionin tulevaisuus

unionin tulevaisuus

 
Kuva: 12SJO Matias Vähäkangas
unionin tulevaisuus
12SJO Matias Vähäkangas - keskiviikko, 10 joulukuu 2014, 11:32
 

1.Unionin suurimmat haasteet tulevaisuudessa voivat olla taloudellisia. saattaa olla hankalaa pitää 28 jäsenmaan talous kurissa ja eteenkin kilpailu kykyisenä. Homma hankaloituu vielä lisää uusien jäsen valtioiden liityttyä unioniin. 

Toinen suuri ongelma unionin tulevaisuudelle voisi olla unionin kasvu. Unioni kasvaa ja siihen otetaan mukaan eri kulttuureja ja eri uskontoja, jotka eivät välttämättä tule keskenään toimeen, saatikka voi tehdä yksimielisiä päätöksiä.

2.Unioniin liittyminen tuo taloudellista turvaa sekä kilpailukykyä. Unioniin kuuluminen takaa valtiolle myös avun saannin hätätilanteessa. Unioniin kuuluminen antaa valtiolle "mainetta" maailmalla koska unioniin otettavien valtioiden tulee täyttää suhteellisen kovat vaatimukset.

3. Syvenevä integraatio) Mikäli EU pysyy nykyisen kokoisena syvenevä integraatio on hyvin mahdollinen, koska unionissa ei tällä hetkellä liian isoja kulttuurisia tai uskonnollisia eroja. Nykyisellään unionin syveneminen on täysin mahdollista mutta liittovaltion kaltaiseksi "mahdiksi" unionista ei ole. Unionissa on nykyiselläänkin liian eroavia valtioita sekä valtioita, jotka jarruttavat unionin yhtenemistä esim. ruotsi, joka haluaa pitää kiinni omasta kruunusta ja pitää erivapauksia esim tupakkalaista.

Eriytyvä integraatio) Se mahdollistaa EU-maiden eritahtisen edistymisen. Toisaalta se on hyvä asia, koska kaikki maat eivät halua ottaa euroa käyttöön. EU-maiden välillä on myös eroja, joten eritahtinen edistyminen antaa mahdollisuuden kehittyä rauhassa ja parannella esimerkiksi talouttaan.

Integraation kriisiytyminen) Yhdentyminen polkee paikallaan, jos maiden välisiä eroja ei saada tasattua. Yhdistyminen ei etenen jos kaikki valtiot pitävät kiinni omista periaatteistaan, eivätkä hyväksy muiden maiden malleja tai käytäntöjä. Jos Unionista halutaan tehdä Liittovaltio kaikkien jäsenmaiden tulee olla melkein yhtämieltä kaikesta, koska unionin tullessa liittovaltioksi silla ei voi olla kuin kuin yksi mielipide asioista.

Selkeasti todennäköisimpänä pidämme vaihtoehtoa että unioni eriytyy, koska unioni laajenee jatkuvasti ja unionin jäsenmaiden väliset erot ovat nyt jo niin suuret kulttuurisesti ja uskonnollisesti ettei niitä välttämättä saada ikinä niin yhteneviksi, jotta voitaisiin olla liittovaltion tasolla.

tjonijamatias