Euroopan unionin tulevaisuus

EU:n tulevaisuus

 
Kuva: 12SJO Kristjan Rajaniemi
EU:n tulevaisuus
12SJO Kristjan Rajaniemi - keskiviikko, 10 joulukuu 2014, 12:04
 

1. EU:n suurin haaste tulevaisuudessa on ehdottomasti talous. Pitkään jatkunut taloustaantuma ja siitä irti pääseminen vie aikaa ja rahaa kaikilta jäsenmailta. Isoin ongelma asiassa on se, että kuinka saisi kaikkien jäsenvaltioiden taloutta parannettua, eikä vain joko isojen maiden (Saksa, Iso-Britannia, Ranska) tai pienten maiden avustaminen, jotka ovat järjestäneet taloutensa niin, ettei se tule nousemaan apupaketeillakaan juuri mitenkään.

Monesti EKP:n harjoittama politiikka katsoo avunantoon juuri isoimmat maat, koska niiden taloudet ovat tärkeimmät EU:lle. Parantamalla myös isojen maiden taloutta, parantaa se euron arvoa ja euron arvon paraneminen auttaa kaikkia maita. Useampi etelä-Euroopan maa on tilanteessa, jossa ne tarvisivat apupaketteja suurempia rahamääriä ja jotkin ovat saaneet jo apupaketteja (Kreikka, Portugali), mutta eivät ole onnistuneet korjaamaan sillä talouttaan, eivätkä luultavasti koskaan ole valmiita maksamaan rahoja takaisin.

2. Monesti halutaan liittyä EU:hun sen takia, että pääsevät mukaan EU:n markkina-, ja työvoima-alueelle. Oman maan työttömiä pääsisi EU:n alueelle töihin ja maa saisi itse lisää talouskumppaneita, ja maasta tulisi osa EU:n markkina-aluetta. Monissa itä-Euroopan maissa on haluttu luoda poliittista vakausta ja liittyä länsi-Euroopan piiriin päästäkseen eroon Venäjän alaisuudesta.

3. Todennäköisesti EU-maat eivät ainakaan eriydy toisistaan. EU-maiden välillä ei ole suuria riitoja yms, eikä jokin valtio halua ainakaan toistaiseksi irtaantua EU:sta jollain perusteella, koska euro vakauttaa maiden taloutta ja nykyisessä taloustilanteessa on järjetöntä siirtyä käyttämään omaa valuuttaa, ja lähteä pois EU:n markkinapiiristä.

En pidä liiton yhtenäistymistä (syvenevä integraatio) todennäköisesti mahdollisimpana skenaariona, koska joka maasta löytyy monesti suurehkoakin EU-vastustusta ja nimenomaan liittovaltiokehityksen vastustamista. Ei ainakaan vielä.

EU on aina kulkenut eriytyvän integraation tavoin, ettei ole esimerkiksi euroa pakko ottaa valuutaksi heti, jossei halua. Se antaa valtioille tietyn oman vapauden hoitaa asioita omalla tavallaan (EU-direktiivit ja -asetukset valtioiden on tietenkin otettava käyttöön). Se hillitsee EU-vastustustakin, kun ei harjoiteta liittovaltiopolitiikkaa