Euroopan unionin tulevaisuus

EU:n tulevaisuus

 
Kuva: 12NUR Iina Salonsaari
EU:n tulevaisuus
12NUR Iina Salonsaari - torstai, 11 joulukuu 2014, 14:16
 

1. EU:n suurimmat haasteet tulevaisuudessa liittyvät luultavimmin talouteen, mitkä maat hyväksyttäisiin uusiksi jäsenmaiksi ja miten näiden ongelmien aiheuttamiin seurauksiin varaudutaan ja reagoidaan.

EU:n sisällä on taloudellisesti hyvin eritasoisia valtioita, mikä aiheuttaa rasitetta rikkaammille valtioille kriisivaltioiden talouksien heikentyessä. Näin ollen EU:n varat keskitetään nostamaan kriisivaltiota ylös, mikä vähentää rikkaampien valtioden kannattavuutta EU:n jäsenenä.

Suurimpiin haasteisiin tulee kuulumaan myös se, mitkä maat hyväksytään/jäteään hyväksymättä uusiksi EU:n jäsenvaltioksi. Uudet jäsenet tuovat mukanaan sekä positiivisia, että negatiivisia vaikutuksia. Plussaa olisi esimerkiksi markkina-alueiden kasvu ja miinusta maahanmuuttokysymykset ja vapaan liikkuvuuden jatkumisen periaatteet.

2. Monet haluavat liittyä EU:iin taloudellisista syistä, vaikka EU:n talous ei tällä hetkellä olekkaan parhaimmalla tasolla. EU on silti tarpeeksi suuri kilpaillakseen taloudellisesti esim. Japanin ja Yhdysvaltojen kanssa, mihin yksittäinen valtio ei pystyisi. Lisäksi vapaa liikkuvuus EU:n sisällä ei hyödytä pelkästään valtioita esim. kaupankäynnin suhteen, vaan myös yksittäistä EU:n kansalaista vaikkapa työssä käynnin tai opiskelun kannalta.

3. Syvenevässä integraatiossa EU:n jäsenvaltioiden yhteistyö alkaa muistuttaa enemmän liittovaltiota. Eriytyvä integraatio tarkoittaa jäsenmaiden yhteistyön kehittymistä, mutta eritahtiin toisiinsa verrattuna. Integraation kriisiytymisessä jäsenmaiden yhdentyminen junnaa paikoillaan tai jopa taantuu. 

Mielestäni todennäköisin tulevaisuus malli EU:ssa on eriytyvä integraatio. EU ja sen jäsenmaat haluavat kehittyä, mutta haluavat silti säilyttää selkeästi oman maansa kulttuurin, perinteet ja arvot. Nämä asiat eivät tietenkään katoasisi, mutta ainakain hälvenisivät jos EU päätyisi lopulta liittovaltion tyyppiseen ratkaisuun.